22 mrt

Amsterdamse frietzaak lanceert nieuwe friet

frietje stoofvlees

Ze noemen het de Amsterdamse stoofvlees friet. Dit is een speciaal frietje dat net is gelanceerd door de frietzaak in Amsterdam. Dit is een speciaal gerecht met patat en stoofvlees waar ze jaren aan hebben gewerkt.

De friet en het stoofvlees zijn gerookt nadat ze heerlijk zijn gefrituurd in de beste zonnebloemolie. Bij het gerecht zit ook bacon, kaas, warme kaassaus, saus van stoofvlees en verse bieslook. Bieslook ziet er gewoon mooi uit bovenop de friet.

Het oog wil ook wat en daarom is het mooi om zoiets met contrast te doen als je een patatje serveert. De prijs start met 5 euro en is te koop in Amsterdam vanaf 13 mei.

Lange rijen voor nieuwe friet

Er worden lange rijen verwacht in Amsterdam voor de nieuwe patat dus kom vroeg die dag. Er gaat nu al veel informatie rond op internet over deze stunt met een lekker zakje fast food. Daarom wordt iedereen aangeraden om vroeg te komen.

11 mrt

Zo maak je lekkere friet

friet

Dat is de vraag die op de tong ligt bij veel knapperige frietliefhebbers in Nederland. De friet moet knapperig van buiten zijn en een beetje zacht van binnen met een mooie aardappelsmaak. De bestands delen van goede friet zijn een mooie aardappel, een snufje zout en een goede olie.

Maar het is wel een moeilijk proces om de perfecte friet of zoals ze boven de rivieren zeggen, patat te maken. Onze frietbakkers doen er al tientallen jaren over om de perfecte frieten te maken.

Het geheim is om de frieten te wassen nadat ze gesneden zijn. Dan haal je het zetmeel eraf. Door zetmeel wordt friet zompig en niet dus niet knapperig. Na het wassen moeten ze 24 uur bij komen dan worden ze heerlijke knapperig en komen ze lekker in de mond.

Ook worden ze te donker van teveel zetmeel. Hele donkere frieten vinden mensen niet mooi. Daarom is het wassen met vers water belangrijk voor iedereen.

Friet in hete olie

Als je friet eenmaal dropt in goede olie dan beginnen de frieten een beetje kleur te laten zien. En ze verliezen het zetmeel en dat plakkerige aan de buitenkant.

Zetmeel en suiker stijgen naar het oppervlakte als de cellenstructuur niet meer bestaat in het frietje. Daardoor wordt een frietje uiteindelijk knapperig.

Als ze eenmaal een beetje kleur laten zien dan mogen ze eruit en kan je ze eten. Dan zijn ze al heerlijk en is iedere frietliefhebber in Nederland blij.

22 feb

Friettent krijgt per ongeluk michelin ster

frietzaak met michelin ster

Dat is nog eens een grap: een normale snackbar die hamburgers en friet verkoopt, krijgt opeens een michelin ster per abuis. De snackbar uit Frankrijk heeft namelijk dezelfde naam als een gastronomisch restaurant 93 kilometer verderop.

Ze verwarden Le Bouche e Oreilles in Bourges met het restaurant met dezelfde naam in Boutervilleirs. De tweede tent verkoopt niet eens friet dus hoe die vergissing gemaakt is, wordt niet duidelijk. Grappig is het wel.

Friet verkoper sterrenrestaurant?

De eigenaresse van de snackbar was eerst gigantisch verrast, omdat ze wel lekkere friet bakt maar een michelin ster is natuurlijk weer wat anders. Ze vond het wel leuk dat ze opeens alle aandacht kreeg toen ze wat hamburgers aan het bakken was.

Ze heeft vooral arbeiders en mensen uit de buurt als klant, dus niet al die rijke mensen die naar een sterrenrestaurant gaan. Na alle aandacht verkocht ze veel meer friet dan normaal. Ze moest zo veel aardappelen opkopen dat ze naar verschillende aardappelboeren moest om de aantallen te kunnen kopen.

12 feb

Boek over alles wat met friet te maken heeft

De meeste mensen houden het meeste van iets dikkere friet die knapperig van de buitenkant en lekker zacht van binnen met een mooie aardappelsmaak er nog aan. Sommige liefhebbers van patat houden echter van lange, witte en dunne frietjes met een saus erbij.

Zo is er ook een boek op de markt dat gaat over het favoriete eten ter wereld, namelijk patat. Het boek heet Fries, vertaalt in het Nederlands naar friet. Wat kan er nou in zo’n boek staan? Want wat is er nou speciaal aan friet? Maar wat je niet wist is dat er een hele wereld schuil gaat achter de wereld van het frietje met mayonaise.

Zo schrijft het boek over wat McDonalds bijvoorbeeld allemaal uithaalt met friet. Dat is niet de meest nette manier om met een aardappel om te gaan, laten we het zo stellen. Daarnaast schrijft het boek over alle verschillende aardappelen die er wel niet gebruikt worden om patat te maken zoals het bintje of de oude aardappelen die al honderden jaren in Peru groeien.

Het boek over friet

De schrijver heeft een leuk boek gemaakt die heel meeslepend is over de aardappel en het frietje. Zo zorgde Winston Churchill ervoor dat er genoeg friet was tijdens de tweede wereld oorlog anders zou het wel eens slecht voor het moraal kunnen zijn.

De Amerikaanse schrijver is zelfs naar Nederland en Belgie geweest om te kijken hoe speciaal wij omgaan met de lekkere friet die overal ter wereld wordt gezien als de lekkerste friet aller tijden omdat hij bij ons zoveel knapperiger is dan elders.

Lees daarom het boek Fries, oftewel friet, en kom alles te weten over deze lekkere snack.

29 dec

Friet bakfiets bakt biologische friet

Er is nu een nieuw concept op de markt die heerlijke biologische frieten of patatten bakken in een fantastische zonnebloemolie. Ze bakken vanuit een bakfiets en overal waar ze komen zijn de mensen erg enthousiast. Ze heten Friet op Wielen.

Bij Friet op wielen kan je een frietwagen of zoals ze in het noorden van nederland zeggen patatwagen huren. De bakfiets is een graag geziene gast op feesten, partijen, festivals en trouwerijen.

Wat Friet op Wielen het best doet is lekkere knapperige frieten maken die lekker knapperig van buiten zijn maar nog een echte aardappelsmaak van binnen hebben.

Op elk feest waar ze staan zijn de frietliefhebbers niet weg te staan bij de fiets of snackwagen zoals sommigen hem ook noemen. Uit elke boeking komen weer nieuwe boekingen van grote patatliefhebbers.

De aardappelen die Friet op Wielen gebruiken komen van een goede boer die met biologische aardappelen werkt. Deze boer gebruikt geen bestrijdingsmiddelen en geeft veel aandacht en liefde aan zijn aardappelen. Uiteindelijk komen daar de lekkerste frieten van die je echt terug proeft.

friet bakfiets boeken

Ook gebruikt friet op wielen grove zeezout die goed samen gaat met de knapperige friet. Als je deze zout proeft dan snap je waarom dit prachtige bedrijf kiest voor deze zout. Ook laten ze de schil op de friet zitten.

In de schil zitten de meeste voedingswaarden en de schil is gewoon heerlijk om op te eten. Waarom zou je de aardappelschil eraf halen terwijl deze gewoon heerlijk is en er mooi uitziet?

Boek daarom Friet op Wielen voor een feestje. Kijk op hun website.

29 dec

Taco Bell maakt meer frieten

Bij frietbaas zijn we gek op friet. In Amerika hebben ze dat nu ook door. Daar gaat de fast food keten Taco Bell nu ook steeds meer friet maken. Taco Bell doet net zoals Mc Donalds veel zout door de friet heen dus het is niet zo lekker als Frietbaas maar ze doen het wel.

Taco Bell stond bekend om Mexicaans eten zoals burritos en tacos maar nu gaan ze frietbaas achterna en gaan ze ook friet, of zoals ze boven de rivieren zeggen: patat, maken.

Taco Bell doet wel van die hele dunne frieten of patatjes die ze ook wel franse patatjes noemen terwijl wij hier in Nederland iets dikkere friet hebben. Ze serveren de friet met nacho kaas saus, tomaten en zure room.

Taco Bell doet hetzelfde als Friet Baas

Rare combinatie natuurlijk, wij doen liever mayonaise, curry of ketchup en doen niet aan al die rare sauzen maar gewoon lekker. Je kan de friet ook bestellen met hete chilli bij taco bell, dan wordt het wel heel raar allemaal. Wat zijn ze daar toch aan het doen.