11 mrt

Zo maak je lekkere friet

friet

Dat is de vraag die op de tong ligt bij veel knapperige frietliefhebbers in Nederland. De friet moet knapperig van buiten zijn en een beetje zacht van binnen met een mooie aardappelsmaak. De bestands delen van goede friet zijn een mooie aardappel, een snufje zout en een goede olie.

Maar het is wel een moeilijk proces om de perfecte friet of zoals ze boven de rivieren zeggen, patat te maken. Onze frietbakkers doen er al tientallen jaren over om de perfecte frieten te maken.

Het geheim is om de frieten te wassen nadat ze gesneden zijn. Dan haal je het zetmeel eraf. Door zetmeel wordt friet zompig en niet dus niet knapperig. Na het wassen moeten ze 24 uur bij komen dan worden ze heerlijke knapperig en komen ze lekker in de mond.

Ook worden ze te donker van teveel zetmeel. Hele donkere frieten vinden mensen niet mooi. Daarom is het wassen met vers water belangrijk voor iedereen.

Friet in hete olie

Als je friet eenmaal dropt in goede olie dan beginnen de frieten een beetje kleur te laten zien. En ze verliezen het zetmeel en dat plakkerige aan de buitenkant.

Zetmeel en suiker stijgen naar het oppervlakte als de cellenstructuur niet meer bestaat in het frietje. Daardoor wordt een frietje uiteindelijk knapperig.

Als ze eenmaal een beetje kleur laten zien dan mogen ze eruit en kan je ze eten. Dan zijn ze al heerlijk en is iedere frietliefhebber in Nederland blij.